Παχιά Άμμος

Αφιέρωμα στις Παραλίες της Τήνου

Σε απόσταση μόλις 10-15΄ λεπτών από τη Χώρα της Τήνου στα νοτιοανατολικά του νησιού θα συναντήσετε τον “παράδεισο”. Κι όπως κάθε παράδεισος που σέβεται τον εαυτό του έχει μία Πύλη που πρέπει να διαβείτε. Που θα τη βρείτε; είναι απίστευτα εύκολο, τόσο που καταντά σχεδόν ύποπτο. Όταν φτάσετε στον Άγιο Ιωάννη Πόρτο θα στρίψετε δεξιά. Και θα εμφανιστεί αμέσως μπροστά σας. Αφού καταφέρετε να “μαζέψετε” τα μάτια σας που θα καταβροχθίζουν αχόρταγα τη θέα του καταγάλανου Αιγαίου θα δείτε μπροστά σας το δρόμο που κατηφορίζει προς τον “παράδεισο”...

Παχιά Άμμος

Ο δρόμος είναι βατός και μόλις πρόσφατα ασφαλτοστρωμένος και διατρέχοντας τον θα φτάσετε στο αντικείμενο του πόθου σας: την Παχιά Άμμο, την πιο όμορφη παραλία του νησιού και μια από τις πιο όμορφες της Ελλάδας. Γιατί που αλλού θα μπορέσετε να απλώσετε την πετσέτα σας πάνω σε καταπράσινο «γκαζόν»; Ναι, ούτε σε άμμο ούτε σε βότσαλα, αλλά σε «γκαζόν»... Φυσικά πρόκειται για μια οφθαλμαπάτη καθώς όταν κατηφορίσετε το μονοπάτι και φτάσετε στην παραλία θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται για αμμουδιά, με άμμο όντως παχιά, όπως μαρτυρά το όνομα της, αλλά οι ομοιότητες με τις άλλες αμμουδιές σταματούν εκεί. Η παχιά άμμος της Παχιάς Άμμου είναι καταπράσινη, στα όρια του χακί… Ορισμένοι ορκίζονται ότι σε κάποια σημεία μενεξεδίζει και κάποιοι άλλοι ότι στραφταλίζει. Μην αρχίσετε όμως το σκάψιμο στην άμμο γιατί το μοναδικό διαμάντι βρίσκεται ήδη μπροστά στα μάτια σας, και είναι ολόκληρη η αμμουδιά.

Το ότι είναι μια από τις πιο καθαρές παραλίες που θα συναντήσετε στην Τήνο μην το θεωρήσετε αυτονόητο καθώς δεν θα βρείτε εδώ ούτε ξαπλώστρες ούτε ομπρέλες, κατά συνέπεια δεν την καθαρίζουν κάποιοι που ευελπιστούν σε κέρδη. Την κρατάει πεντακάθαρη το μεράκι κάποιων ανθρώπων που την αγαπούν και προσπαθούν να την διατηρήσουν παρθένα και πανέμορφη.

Η παραδεισένια παραλία της Παχιάς Άμμου είναι ένας φυσικός ορμίσκος, που την αγκαλιάζουν στις δύο της πλευρές βράχια πελεκημένα από τους αιώνες και τους αέρηδες, τόσο συμμετρικά και καλοσχηματισμένα, που σου δημιουργούν τη βεβαιότητα ότι έχουν αξιοποιηθεί από τα χέρια Τηνιακού μαρμαρογλύπτη. Δε ρωτήσαμε βέβαια αλλά η αλήθεια είναι ότι δε θα μας φαινόταν και παράξενο.

Μην τρομάξετε όσοι επιζητείτε την άνεση και την καλοπέραση από τις περιγραφές για την έλλειψη υποδομών στην παραλία με το «γκαζόν». Η Παχιά Άμμος ικανοποιεί όλα τα γούστα και δε δίνει καμία αφορμή να χωριστούν παρέες.

Όσοι δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να διεκδικήσουν τον τίτλο του περιπετειώδη τύπου θα μείνουν απόλυτα ικανοποιημένοι οπό τις ανέσεις που προσφέρουν οι εγκαταστάσεις του Pahia Ammos Country Club, που βρίσκεται διακριτικά φωλιασμένο στην κορυφή του αμμόλοφου, ακριβώς μπροστά στο πλάτωμα, όπου θα αφήσετε το αυτοκίνητο σας.

Πρόκειται για ένα πέτρινο μίνι – συγκρότημα, χτισμένο με τόση διακριτικότητα και καλαισθησία, που ουσιαστικά αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του εκπληκτικού περιβάλλοντος χώρου. Από τις 12.00 το μεσημέρι μέχρι τις 9 το βράδυ, απολαμβάνεται κάτω από τις καλαμωτές, δίπλα στην πισίνα, τον καφέ σας, το φαγητό σας και το ποτό σας ενώ αφήνετε τα μάτια σας να πλανηθούν ελεύθερα από ψηλά στον ανοιχτό ορίζοντα του Αιγαίου ενώ πιο δεξιά σκαλώνουν στις απόκρημνες βόρειες ακτές της Μυκόνου.

Όταν θελήσετε να βουτήξετε στα νερά του Αιγαίου αρκεί να κατηφορίσετε το βατό, σύντομο μονοπάτι και θα βρεθείτε στην παχιά, χακί αμμουδιά. Άγρια και πανέμορφη αγκαλιάζει κατευθείαν το κορμί καθώς όπως προείπαμε δεν έχει υποδομή με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Μπορείτε όμως να αναζητήσετε φυσική σκιά κάτω από τα βράχια. Τα παιδιά ξετρελαίνονται με τον αμμόλοφο, απ’ όπου κάνουν κουτρουβάλες αφού πρόκειται για μια φυσική τσουλήθρα.

Η Παχιά Άμμος αποτελούσε μέχρι πρόσφατα ένα καλά κρυμμένο μυστικό, γνωστό μόνο στους τυχερούς μυημένους και στους ντόπιους. Αλλά ο «παράδεισος» πρέπει να είναι προσιτός σε όλους και κάτι μου λέει ότι οι Φύλακες της Πύλης θα φροντίσουν να παραμείνει «παράδεισος» η Παχιά Άμμος.

ΠΑΧΙΑ ΑΜΜΟΣ - ΤΗΝΟΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ