Λούζα Τήνου

Παραδοσιακή Κουζίνα και Συνταγές της Τήνου

Και σ’ αυτήν τη συνταγή όπως σχεδόν σ’ ότι αφορά την ελληνική κουζίνα μπορείτε πολύ εύκολα να προσθαφαιρέσετε υλικά ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Εμείς κάναμε μια μικρή περιήγηση και μάθαμε πως παρασκευάζουν τη Λούζα οι Τηνιακές νοικοκυρές.

Υλικά

Φιλέτα χοιρινά
Μαραθόσπορο
Κρασί κόκκινο λιαστό
Μπαχάρι
Φαρδιά έντερα γουρουνιού
Πιπέρι χοντρό
Αλάτι χοντρό

Εκτέλεση

Κόβετε τα φιλέτα κατά μήκος σε δύο κομμάτια, αφαιρείται το τυχόν περιττό κρέας, ώστε να μπορέσετε να τα περάσουμε στο έντερο, τα παστώνετε με χοντρό αλάτι και τα αφήνετε για 3 ημέρες. Αφού καθαρίσετε και πλύνετε πολύ καλά τα έντερα τα τρίβετε με αλάτι και λεμόνι, γυρίζοντάς τα και από την άλλη πλευρά. Στη συνέχεια τα ξεπλένετε με άφθονο νερό και τα αφήνετε στο κόκκινο κρασί, ώσπου να τα χρησιμοποιήσετε.

Αφού περάσουν οι 3 μέρες βγάζετε τα φιλέτα από το αλάτι, τα τινάζετε και τα μαρινάρετε για μία ημέρα στο κόκκινο κρασί, καλύπτοντας τα μ’ αυτό. Τέλος πασπαλίζετε τα φιλέτα με τα μπαχαρικά, τα περνάτε στα έντερα, τα τυλίγετε σφικτά με βαμβακερό ύφασμα και βάζετε επάνω τους ένα βάρος για αποκτήσουν ομοιόμορφο σχήμα.

 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

ΛΟΥΖΑ ΤΗΝΟΥ